KUE BUGIS/ KUE MENDUT / KUE LAPET. Kue bugis yang lembut dan gurih!!! Kue bugis is Indonesian kue or traditional snack of soft glutinous rice flour cake, filled with sweet grated coconut. Kue mendut (bugis) is Indonesian kue or traditional snack of soft glutinous rice flour cake, filled with sweet grated coconut.

KUE BUGIS/ KUE MENDUT / KUE LAPET Kue mendut ini mirip dengan kue bugis khas makasar. Kue mendut biasa disajikan untuk berbagai acara hajatan seperti khitanan dan pernikahan sebagai jamuan tamu. Cara membuat mendut masih menggunakan cara tradisional sehingga aman dikonsumsi dan terjaga cita rasanya. You can cook KUE BUGIS/ KUE MENDUT / KUE LAPET using 14 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of KUE BUGIS/ KUE MENDUT / KUE LAPET

  1. You need of For the Dough:.
  2. Prepare 500 grams of white glutinous rice flour.
  3. Prepare 350 ml of thick coconut milk.
  4. Prepare 2 tablespoon of white sugar.
  5. It's 1/2 tablespoon of salt.
  6. You need 4 tablespoons of cooking oil.
  7. You need 3 drops of food coloring grean (Pandanus Paste).
  8. It's of Banana leaves enough to wrap.
  9. Prepare of For the Filling (Untie):.
  10. Prepare 500 grams of grated coconut.
  11. Prepare 350 gram of brown sugar (palm sugar).
  12. You need 250 ml of boiled water.
  13. It's 5 tablespoons of granulated sugar (can be adjusted according taste).
  14. It's 1 tablespoon of salt or to taste.

Meski mirip dengan kue mendut di Jawa, kue ini dipercaya berasal dari sulawesi selatan atau daerah di mana suku bugis berasal, sesuai dengan namanya. Kue berbahan dasar ketan dengan isian unti kelapa manis ini adalah jajanan pasar yang mudah ditemukan. Meski mirip dengan kue mendut di. Satu lagi jajanan basah khas Indonesia yang bisa membuat mulut tidak berhenti mengunyah.

KUE BUGIS/ KUE MENDUT / KUE LAPET step by step

  1. To make Filling/ Untie : Cook all ingredients untie, brown sugar, pandan leaves until boiling. After boiling, add grated coconut and stir until smooth, then cook until thick and and little bit dry. Turn off the heat then let it cool..
  2. For the Dough: In the bowl, mix the sticky rice, sugar, and salt, stir well. Pour coconut milk, cooking oil, and pandanus paste (food coloring) little by little, then stir the mixture until the mixture is smooth but not mushy. Take a banana leaf, then give the sticky rice in the middle and round. Punch banana leaves, then give a circle Untie Coconut..
  3. Fold the end of the leaf that is not conical toward the front, then pull the leaf forward into a cone. Do the same for the right and left side of the leaf, until the conical lock is conical. Repeat until all the dough is used. Heat the steam / pan. Steamed cake until cooked and banana leaves turn brownish. Lift..
  4. Serve dor your afternoon tea or coffee, or for gathering with friends..

Namanya kue mendut khas dari Jawa. Kue ini mirip dengan kue bugis khas Makasar. Kue mendut terbuat dari beras ketan dan terasa kenyal. Biasanya berwarna hijau dengan pewarna alami yaitu daun suji. Kue mendut unik ini juga bisa dibuat dengan kreasi warna-warni yang menarik jika untuk dijual dan untuk bahan isi juga bisa divariasikan dari asli CARA MEMBUAT KULIT KUE MENDUT : campur tepung ketan, garam, dan air kapur sirih.